Nalewki bursztynowe zdobywają coraz większą popularność

Coraz częściej wykorzystywany do produkcji nalewek bursztyn jest substancją w zasadzie całkowicie nierozpuszczalną przez wodę czy alkohol. Wszystko oczywiście w teorii rozpuszcza się we wszystkim i nawet pijąc przez całe życie herbatę ze szklanek, w wieku około sześćdziesięciu lat ma się wypite dwie lub trzy szklanki szkła w całości. Bardzo podobnie zachodzi produkcja nalewki z bursztynu. W zasadzie nie pije się samego kamyka czy nawet drobnych cząsteczek z niego oderwanych, ale olej, który się w nim znajduje. Jest to jeden ze składników, w który wyposażona była żywica drzew, z której bursztyn powstał. Co ciekawe, ma ona właściwości silnie owadobójcze. Zapewniało to tej pułapce na wszelkiego rodzaju owady wysoką skuteczność działania. Mniej więcej takie samo działanie olej ma w stosunku do bakterii, zarodników grzybów i wirusów. Dlatego właśnie bursztyn zalany alkoholem to nalewka zdrowotna.

 

Bursztyn na nalewkę

                Typowa zaprawka do alkoholu wykonana na bursztynie jest bardzo mocna, ponieważ przygotowuje się ją wykorzystując możliwie najczystszy alkohol. Jest to konieczne, ponieważ wykorzystanie płynu o niższym stężeniu nie wydobyłoby całego oleju, który jest potrzebny by przygotowanie nalewki miało sens. Warto tutaj pamiętać, że olej bursztynowy nie ma ani smaku, ani tym bardziej koloru. Dlatego nie należy sugerować się przy wyborze surowca tym, że jeden jest jaśniejszy, a drugi ciemniejszy. Za kolorystykę i walory smakowe, których ze względu na ilość alkoholu i tak nie odczujemy, odpowiadają barwniki współwystępujące w bursztynie. Ich też uwalnia się bardzo niewiele i można zauważyć, że w kamykach po przygotowaniu nalewki zostaje go dość, by po pokruszeniu zrobić sobie jeszcze co najmniej jedną równie dobrą nalewkę. Ilość oleju zależy tylko i wyłącznie od gatunku drzew, które wyprodukowały żywicę, z której następnie powstał bursztyn. W Bałtyku, a właściwie na terenach obecnie przez nasze morze zajmowanych, dominującym gatunkiem była nieistniejąca już sosna, więc w zasadzie wszystko, co znajdziemy, będzie jej produktem. Możemy więc być spokojni o efekt, ponieważ nie znajdziemy nic ani lepszego, ani gorszego.

                Nalewka bursztynowa zawdzięcza swoje właściwości właśnie olejowi bursztynowemu. Istnieją specjalne metody na prasowanie kamyków, dzięki czemu uzyskuje się surowiec w czystej postaci. Odwrotny proces prowadzi do stworzenia sztucznego bursztynu. Działanie oleju jest wręcz dewastujące i chociażby dlatego nie wolno spożywać go w większych ilościach. Dla drzewa miał on znaczenie bardzo podobne do naszego układu odpornościowego. Po wprowadzeniu do naszego organizmu, działa on jako swojego rodzaju stymulant. Jest to substancja obca, którą niszczy bakterie i wirusy, ale sama też traktowana jest jako coś niepożądanego. Nasze ciało nie zwalcza oleju bursztynowego bezpośrednio, ale uruchamia podwyższony poziom uwagi, który pomaga w pozbyciu sie wszelkich innych infekcji, które mogą się gdzieś rozwijać. Trzeba tylko uważać, żeby nie przedawkować.

                Nalewki przygotowane z udziałem oleju bursztynowego oddziałują dobrze także przez skórę. Sęk w tym, że sam olej przez skórę nie wchłania się nawet w najmniejszym stopniu i mówienie na przykład, że pomaga on na płuca, jest tutaj zupełnie nietrafione. Przypisujemy mu działanie, które tak naprawdę ma sam alkohol w bardzo wysokim stężeniu. Nie trzeba dzięki temu bać się chociażby o przedawkowanie, ponieważ jedyne, czym ryzykujemy po natarciu się naprawdę dużą ilością nalewki bursztynowej jest bardzo mocne podniesienie ilości alkoholu we krwi połączone z wszystkimi tego efektami.