Historia amerykańskiej whisky

Amerykańska whiskyKażdy znawca tego niesamowitego trunku powinien wiedzieć o tym, że whisky pochodzi z Wysp Brytyjskich – istnieją oczywiście spory co do tego, czy krajem jego pochodzenia jest dokładnie Irlandia czy Szkocja, ale nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że powstał on w tym właśnie regionie. Równocześnie whisky jest bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, i dość często kojarzona jest właśnie z tym krajem. Trudno jest się jednak temu dziwić, bowiem cieszy się ona tam naprawdę długą historią oraz tradycją – z USA pochodzi całe mnóstwo jej odmian, które uważane są za jedne z najlepszych i najbardziej znanych na świecie. Jak to się jednak stało, że trunek ten zdobył tak ogromną popularność właśnie w tym kraju?

                Jak dobrze wiadomo, właściwie cała kultura USA powstała na bazie osadników przybywających tutaj przede wszystkim z krajów anglosaskich, szczególnie zaś z Wysp Brytyjskich. To właśnie oni już na samym początku swego osadnictwa przenieśli na amerykańską ziemię zarówno miłość do whisky jak i same tajemnice trudnej sztuki jej wytwarzania. Ze względu jednak na warunki naturalne panujące na amerykańskim kontynencie, wytwarzana tam whisky siłą rzeczy musiała znacznie różnić się od tej europejskiej – podstawowa różnica tkwi w tym, że amerykańska whisky wytwarzana jest głównie z kukurydzy z której przygotowuje się zacier który potem fermentowany jest na specjalistycznych drożdżach gorzelniczych zwanych drożdżami whisky do zacierów zbożowych.

                W Stanach można również wyróżnić kilka najważniejszych regionów, w których whisky od zawsze cieszyło się właściwie największą popularnością i w których to wypracowano szczególne metody jej wytwarzania, co pociągnęło za sobą powstanie zupełnie nowych jej odmian. Do najważniejszych z nich należy przede wszystkim stan Tennessee, skąd pochodzi whisky o tej samej nazwie, zaś jej najsłynniejszą marką jest doskonale wszystkim znany Jack Daniel`s. Podobnie jak w przypadku innych odmian tego trunku, również i tutaj kluczową rolę odgrywają odpowiednie drożdże gorzelnicze, ale reszta procesu produkcji jest już zupełnie inna. Najważniejszą jego cechą charakterystyczną jest to, że przed umieszczeniem whisky w beczce (w której następuje tak zwany efekt beczki dębowej) przechodzi ona przez specjalny proces filtrowania węglem, do którego wykorzystuje się węgiel drzewny. To właśnie w tym momencie amerykańska whisky z tego regionu zyskuje swój charakterystyczny smak, którego nie da się pomylić z niczym innym. Ciekawostką jest, że wykorzystywane przy tym drożdże gorzelniane, a raczej ich dokładny skład oraz rodzaj trzymane są w ścisłej tajemnicy – jest to zresztą standardowa praktyka stosowana w bardzo wielu gorzelniach, nie tylko tych amerykańskich.

                Amerykańska whisky z pewnością może być zaliczona do najlepszych odmian tego trunku na świecie. Oczywiście można się spierać o to, czy najlepsza nie jest oryginalna, pochodząca z Wysp Brytyjskich, ale jedno możemy stwierdzić na pewno: Amerykanie na przestrzeni lat wypracowali własny sposób produkcji tego niesamowitego napoju, dzięki czemu obecnie mogą poszczycić się własną whisky, której nie da się pomylić z żadnym innym jej rodzajem spotykanym na świecie. Jeżeli zatem chcemy przynajmniej trochę poznać amerykańską whisky, to w pierwszej kolejności powinniśmy oczywiście zasmakować czegokolwiek z oferty słynnego producenta Jack Daniel`s, choć istnieje rzecz jasna wiele innych doskonałych marek, jak chociażby Jim Bean. Śmiało możemy powiedzieć, że prawdziwy znawca whisky powinien przynajmniej odrobinę znać się na tym alkoholu pochodzącym właśnie ze Stanów, bowiem w dzisiejszych czasach jest to już praktycznie jego druga ojczyzna, w której od wielu lat jest on otaczany szczególnym szacunkiem oraz czcią.