Cukrówka to potoczna nazwa nastawu, w którego skład wchodzi woda i cukier

Jeżeli planujemy przygotować nastaw cukrowy trzeba zwrócić szczególną uwagę na dobór odpowiednich drożdży. Nie należy stosować drożdży winiarskich – ponieważ nie poradzą sobie z dużą ilością cukru, ani drożdży piekarniczych po których destylat jest śmierdzący. Należy stosować specjalne drożdże przeznaczone do cukrówek, potocznie nazywane drożdże TURBO lub po prostu drożdże gorzelnicze, najlepsze i sprawdzone marki drożdży gorzelniczych z których możemy wybierać to: SpiritFerm, Coobra, seria drożdży T3 / T48 / T Vodka Star. Są to specjalnie przygotowane saszetki, zawierające drożdże, enzymy, pożywkę i wiele potrzebnych witamin i mikroelementów. Saszetki są przygotowywane pod konkretne wymagania: szybką fermentację 24h, maksymalną moc 20 lub 23%, maksymalną czystość i wiele innych pośrednich możliwości.

Wybór pojemnika fermentacyjnego

Wybierając pojemnik do prowadzenia fermentacji, dobrze jest wybrać taki, który będzie miał podziałkę z zaznaczoną objętością. W tym miejscu należy wspomnieć, że żaden z pojemników dostępnych na rynku nie jest oznaczony w sposób idealny, należy to traktować jako oznaczenie przybliżone, lub samemu oznaczyć sobie na pojemniku podstawowe miary: 5,10,15,20,25l,25 litrów będzie miarą najważniejszą, gdyż większość przepisów dla drożdży TURBO jest na 25l całkowitej objętości. Wybierając pojemnik fermentacyjny, najlepiej jest kupić pojemnik 30 litrowy, zapewni to nam, że tworząca się piana przy burzliwej fermentacji nie wyleje się na zewnątrz.

Rozpuszczenie cukru

Aby cukier dobrze fermentował, należy go dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Bardzo często powtarza się pytanie jaką wodę wybrać? Jedynym kryterium jest to aby woda była zdatna do picia. Zatem możemy użyć wodę: prosto z kranu, przegotowaną, oligoceńską, butelkową (ze sklepu), ze studni. Osobiście używam wody kranowej i sprawdza się idealnie. Zaczynam od wsypania odpowiedniej ilości cukru do pojemnika fermentacyjnego (ilość cukru z instrukcji znajdującej się zawsze na opakowaniu drożdży). Następnie wlewam do pojemnika fermentacyjnego około 10l gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Ustalanie optymalnej temperatury dla drożdży TURBO

Po całkowitym rozpuszczeniu cukru, pojemnik uzupełniam zimną/letnią wodą (najczęściej do objętości 25l). W tym momencie należy po raz pierwszy sprawdzić temperaturę nastawu przed dodaniem drożdży. Nastaw powinien mieć temperaturę około 300C (należy to sprawdzić na instrukcji drożdży, najlepiej do określania temperatury nastawu jest użyć termometry samoprzylepne). Jeżeli mamy ustaloną temperaturę około 300C dodajemy drożdże i całość energicznie mieszamy. Fermentacja powinna rozpocząć się po kilku godzinach. Na tym etapie nie należy zamykać szczelnie pojemnika fermentacyjnego, w pierwszych 2-3 dniach, podczas burzliwej fermentacji, wystarczy tylko luźno położyć pokrywę na pojemniku.

Opcjonalnie dodajemy węgiel aktywny w płynie

Węgiel aktywny płynny dodajemy razem z drożdżami, na samym początku, przed rozpoczęciem się fermentacji. Dodanie upłynnionego węgla aktywnego na samym początku zaowocuje wstępnym oczyszczeniem nastawu z ubocznych produktów fermentacji. W wyniku czego podczas destylacji otrzymuje się mniej przedgonów, a alkohol jest bardziej czysty i łagodniejszy w smaku.

 

Po około 3 dniach burzliwej fermentacji

Po upływie ok.3 dni , pojemnik możemy (ale nie musimy, do zakończenia fermentacji pokrywa może luźno leżeć na pojemniku) zamknąć pokrywą i rurką fermentacyjną. Przy fermentacji nastawów cukrowych, starajmy się nie używać małych rurek fermentacyjnych-winiarskich. Najlepsze są rurki typu MAJOR lub DUPLEX, przeznaczone do fermentacji dużych i burzliwych nastawów.