Alkohole domowej produkcji na pewno mają przede wszystkim niepowtarzalny smak, jakiego często nie można znaleźć na sklepowych półkach. Jednak każdy doskonale wie, że aby w warunkach domowych powstał dobrej jakości trunek, niezbędne, poza odpowiednim doświadczeniem i wiedzą na ten temat, są także różnorodne akcesoria oraz produkty.

 Do takich, które podczas takiego procesu są praktycznie niezbędne z pewnością można zaliczyć , drożdże winne, piwne czy drożdże gorzelnicze. To właśnie dzięki ich obecności następuje fermentacja, będąca podstawą tego właśnie procesu. Jednakże do produkcji trunków wykorzystuje się nieco inne rodzaje drożdży niż w przemyśle spożywczym na przykład do pieczenia ciast. Jest to podyktowane przede wszystkim odpowiednią ilością właściwych enzymów w drożdżach. Te przeznaczone do stosowania w celu fermentacji alkoholu mają niezwykle wysoką zawartość enzymu odpowiedzialnego za fermentację cukrów. Dzięki temu proces przebiega bez żadnych zastrzeżeń.

 Jednakże, aby można było wyprodukować dobry trunek, niezbędne jest przede wszystkim odpowiednie dobranie ilości drożdży oraz ich jakości. Obecnie na rynku jest ich bardzo wiele, dzięki czemu bez trudu można zakupić właściwe. Nabyć je można w bardzo różnych wielkościowo opakowaniach, mają często także nieco inne właściwości. Bez problemu można kupić drożdże, które przeznaczone są przede wszystkim do produkcji piwa, jak tez takie, które będą idealne do wyrobu win czy nalewek. Wiele osób, które produkują domowe trunki, ma swój ulubiony rodzaj drożdży, które stosuje zawsze i które przede wszystkim są już przez nich doskonale sprawdzone.

 Na pewno wybierając drożdże gorzelniane, lepiej jest wybrać te, które wyprodukowane są przez znane firmy oraz mają na rynku ugruntowaną pozycję. Wtedy wiadomo, że za każdym razem, gdy się ich używa, efekt będzie taki sam, czyli jak najlepszy. To zaś z kolei gwarantuje niepowtarzalny w smaku trunek.