Drożdże to rodzaj grzybów jednokomórkowych, żyjących na podłożach zawierających cukry proste, przeprowadzają fermentację alkoholową. Największe znaczenie mają drożdże szlachetne należące do gatunku Saccharomyces cerevisiae, szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym (drożdże piwowarskie, drożdże winiarskie, drożdże gorzelnicze i piekarnicze).

Jeszcze kilka lat temu, do fermentacji alkoholowej używano drożdży piekarniczych. Było to spowodowane brakiem innych rodzajów drożdży w sklepach i małą jeszcze wtedy znajomością tematu. Drożdże piekarnicze pozwalają uzyskać około 12-14% alkoholu – jednak używanie ich jest wielce kontrowersyjne. W porównaniu do drożdży gorzelniczych – pracują dużo wolniej, dają mniejsze stężenia alkoholu, finalny produkt jest często dużo słabszej jakości, z dużą ilością fuzli. Jednak obrońcy tych drożdży powiedzą, że wszystko jest tylko kwestią posiadanego sprzętu, wiedzy i oczyszczenia. Ja jednak, radziłbym, pozostawić te drożdże w kuchni.

Najlepsze do użytku domowego są drożdże gorzelnicze. Specjalnie przygotowane mieszanki drożdży, pożywki i mikroelementów, jak i enzymów (w przypadku drożdży do zacierów czy nastawów owocowych) – gwarantują nam najwyższą jakość, bez obaw o zatrzymaną fermentację. Wybierając producenta drożdży – stawiajmy na sprawdzoną jakość, wybierajmy drożdże COOBRA, SpiritFerm czy Alcotec.